Историята на риболовните макари

Риболовът е изключително древно занимание и писмени сведения за този род дейност са известни още от около 4 в пр.н.е.

Първото четиво за рибари пък се смята, че е „Трактат за лова на риба с кукичка“. Каквато и литература да изчетете на тема риболов, тя със сигурност няма да ви излишна, но това, което ще ви напраи наистина добри в риболова е практиката. А за да се чувставате добре и „в свои води“ ви препоръчваме да обърнете специално внимание на риболовните си принадлежности. След въдицата риболовната макара е тази, която оказва най-голямо влияние върху качеството и успеваемостта при риболов. Риболовните макари в fishingtime се радват на особено внимание и предлагат голям избор на клиентите.

Можете да избирате много и различни марки като Shimano, Drennan, Filstar, Maxel и др. Основният проблем при повечето хора, практикуващи риболов, когато става въпрос за макари, е дали те да са с преден или заден аванс.
Историята на риболовните макари
С термина „аванс“ се обозначава потенциалната дължина на отпускане на рибарското влакно без намеса от страна на рибаря при натиск по-силен от предварително заложения. С други думи рибата сама изтегля определена дължина от влакното по време на борбата. Дали макарата е с преден или заден аванс е въпрос на техническа спецификация, като повечето рибари със стаж предпочитат тези с преден аванс, тъй като ги смятат за по-надеждни. Но в това схващане има голяма доза заблуда, особено когато става въпрос за модерни риболовни макари от най-висок клас. Историята на риболовните макари от тяхното създаване през 1896 от Уилям Мичиган до днес са претърпели редица подобрения с цел оптимизиране на риболова и преживяването на риболовеца. Само малка част от подобренията, които са внесли едни от най-големите имена в производството и дистрибуцията на риболовни принадлежности като Shimano в риболовните макари са CoreProtect и ХТ7 композитен материал за изработка. Тези подобрения позволяват на новите макари да издържат многократно по-голямо натоварване, но са на практика много по-леки от техните предшественици.

Инвестицията в модерна макара се възвръща в продължение на дълго време, тъй като именно CoreProtect системата предпазва вътрешността на риболовната макара от навлизане на прах, вода и други замърсявания, което увеличава многократно живота на устройството. Вероятно бъдещето само ще покаже как ще се развиват допълнително рибарските принадлежности, но това, което е неподвластно на времето остава любовта към риболова.