Ключове и контакти в различните страни

Ако сте се приготвили за път, независимо дали става въпрос за страни в ЕС или извън него – добре е да се запасите със съответния адаптер за контакти.

В много страни се използват различни видове контакти за употреба на електроуредите, както и различен по сила ток, което също бива от значение. В случай, че предизвикахме интереса ви – в тази публикация ще си поговорим за това какви ключове и контакти използваме у нас и какви са популярните такива в някои от развитите държави по света.

За основен вид контакти у нас се използват т.нар. тип „Шуко“, който е популярен още в Германия, Швеция, Австрия, Холандия, Финландия, Норвегия, Португалия, Испания и Източна Европа. Именно ако сте се ориентирали в намирането на подходящи разновидности ключове и контакти от този вид – може да се доверите на stoka.bg виртуалния магазин. На този уеб адрес ще откриете богато разнообразие от варианти било то цветово или като характеристики. Накратко предлаганите в този онлайн магазин електрически ключове за осветление може да разделим на следните няколко вида: регулиращи, девиаторни, със светлинна индикация и други. А контактите съответно биват единични, двойни и тройни (с или без капак), противовлажни и тип розетка за различни уреди.

Ключове и контакти в различните страни

Що се отнася до стандартите за останалите страни, в някои държави като Дания и Гренландия се използва съвсем различен тип контакти, които са характерни само за тези двете страни. По-голмия проблем обаче, с пътуването и зареждането на електро устройства – не е в контактите, тъй като за тях има адаптери, а в напрежението. Има страни като Бразилия например, в които не е регламентирано точно допустимо напрежение и така в различните краища на страната бихте могли да попаднете на различни напрежения вариращи от 120 волта до 220 волта.

Но да се върнем на ключовете и контактите у нас и техния избор. Както стана ясно в България масово се използва един установен стандарт, така че остава да изберете според материала на изработка, марката и цвета. Посетете stoka.bg за повече информация, те ви очакват.