Как да изберем матрак според позицията, в която спим?

Изборът на подходящ матрак несъмнено е един от най-важните избори, които правим.

На пръв поглед може да не ни се струва точно така, но ако се замислите, ще видите, че е така. На матрака си прекарваме една трета от денонощието си, в най-добрия случай – спейки. От това време зависи как ще се чувстваме през остатъка от деня си и колко ще бъдем продуктивни. Ако матракът ни е удобен и успяваме да се наспиваме добре, ще имаме много повече енергия, ще бъдем по-здрави и ще се справяме много по-лесно със стреса.

Но как да изберем най-подходящия за нас матрак в разнообразието, което се предлага на пазара? Изберете матрака спрямо позицията, в която спите. Също както при възглавницата, формата и вида на матрака също зависят от това и именно позицията ни на сън е водеща за това какви ще бъдат и предпочитанията ни за удобство.

Подходящ матрак, ако спиш по гръб

Ако предпочиташ да спиш по гръб, най-добре се насочи към по-твърд матрак. Той ще осигури стабилна опора на гърба, раменете и врата ти. Това е особено важно, ако изпитваш болка в тези области – при тяхната правилна поддръжка, която следва естествените им извивки и подкрепя движенията им по време на сън, можеш значително да намалиш болката и дискомфорта в проблемните зони на сутринта и да се чувстваш много по-добре денем.

Ако спиш на страни

Ако това е предпочитаният начин за спане при теб, по-добре се насочи към по-мек матрак. При страничната позиция тежестта на тялото е разположена на значително по-малка площ, а раменете обират голяма част от нея. Затова ще се чувстваш много по-удобно на по-мек и адаптивен матрак. Потърси такъв с мемори пяна, която да следва и обгръща извивките на тялото ти за максимален комфорт.

За спящите по корем

При тази позиция, както и при позата по гръб, тежестта на тялото е разпределена по-равномерно, отколкото настрани. Затова е нужно матракът да осигурява по-добра опора и съответно да бъде по-твърд, особено в областта на таза. Насочи се към то-твърд или средно мек матрак. Матрак с мемори пяна също може да ти бъде много удобен.

Ако с партньора ти спите в различни позиции

С партньора ти не съвпадате в предпочитанията си за поза на сън или твърдост на матрака? Няма проблем! Съвременните технологии при изработката на матраци позволяват напълно да персонализирате двойния матрак така, че той да бъде удобен и на двама ви. Например матрак айМемори S е специално проектиран за такива двойки. Ядрото му се върти така, че дава до 8 различни варианта с различна твърдост и форма, така че да могат да отговорят напълно на личните ви предпочитания за комфорт. Изберете най-подходящите за вас и затворете ядрото в общия калъф с мемори пяна. Воала – нямате никакво разстояние помежду си и същевременно всеки от вас се чувства максимално комфортно.