Прераждането и душата в индуизма

Индуизмът в hindu разглежда душата като безсмъртна, изначална и вечна енергия, неподвластна на тленността на тялото. Прераждането е единствения отговор на въпроса защо Бог е решил така за даден човек а по друг начин за другия.

Доказателства за съществуването на душата и дори прераждането съществуват в редица документирани случаи. Един от тях е прераждането на Джеймс Хюстън младши, летец във военновъздушните сили на САЩ през Втората световна война. Доказателства за прераждането на летеца като син семейство лейнигър и още от двегодишна възраст започва да сънува кошмари и последвалото разследване на баща му дава неоспорими доводи за това, че сина му е преродения летец. Подробно случаят е разказан в книгата „Soul Survivor“

Ранните християни също не са отричали прераждането. В много от изказванията на пророчицата Ванга също се разчитат потвърждения на концепцията за прераждането. Често тя казва, че не го разбира много добре, но освен нещата, които умират и гният, има и още нещо, което не гние и не умира. Разказва как човек може да умре прост, учен или професор, което още веднъж доказва, че за да умре толкова пъти човек е необходимо да се преражда.
Прераждането и душата в индуизма
Описаните случаи на прераждане са десетки особено в европейската култура. Прераждането неизменно присъства и в индийската култура и изкуство, защото несъмнено в индийския субконтинент се крият корените на индуизма, една от най-развитите философии по отношение на концепцията за прераждане.
Заснети са и редица вдъхновяващи филми по темата за прераждането, някои от които вдъхновени от реални хора и събития. Филмът“I, origin“ например представя разтърсваща история за млад учен, който открива преродената си съпруга седем години след смъртта ѝ в Индия и започва да разбира, че понякога науката може да бъде по-сляпа и заблудена от религията и мистиката. „Облакът Атлас“ пък представя един своеобразен калейдоскоп на прераждането в концепцията за развитието и съществуването на човечеството от зората на времето.
В България за съжаление се говори малко и се знае още по-малко.

Експертите от hindu.bg, първият сайт за индуизъм в България са се заели с нелеката задача да запознаят българското общество с истинската същност на индуизма и да разчупят предразсъдъците по въпросите, включващи и прераждането.