Добра строителна фирма и ценообразуване

Добра строителна фирма и ценообразуване

Най-важният сектор в строителната индустрия се пада на жилищното строителство. И въпреки че през 2007 г. и 2008 г. заради световната икономическа криза този сектор опря до критичната точка и в България, днес страната ни може да се похвали с добре развито строителство и непрекъснато създаване на нови жилища и сгради.

И все пак качественото жилищно строителство е от решаващо значение за създаване на стабилна българска икономика, затова всяка строителна фирма, която не се съобразява със стандартите за качество, рано или късно пропада.

Ето защо е изключително важно при избора на строителен предприемач да изберете такъв, който предлага възможно най-качественото строителство.

Какво можете да очаквате от добрата строителна фирма?

На първо място тя трябва да има опит в строежа на най-различни по вид сгради. Освен жилищни, тя трябва да е строила и производствени сгради, бизнес центрове, магазини, ресторанти, еднофамилни домове и др. Практическият опит в тези видове сгради означава, че имате работа с истински експерти в областта на строителството, а не с „новоизлюпена“ строителна фирма, която тепърва започва да строи.

От вас и най-вече от цената, която сте готови да заделите, зависи на кой етап от строителството желаете да закупите даден имот. Ако предпочитате евтина цена, можете да закупите имот в груб строеж, тъй като строителството до ключ обикновено струва 3 пъти повече за квадратен метър.

И все пак ако купувате жилище в груб строеж, трябва внимателно да пресметнете разходите, които ще имате по неговото завършване. Ако закупите апартамент, построен до ключ, това означава че всички довършителни разходи са включени в крайната цена. Те не са никак малко или евтини и включват:

  • Заплащане труда на майсторите
  • Закупуване на материали,
  • Заплащане за труда на подизпълнители
  • Заплащане на архитект и проектант, които да направят планировка на жилището

Някои допълнителни фактори, определящи цената на жилище до ключ, са:

  • Терен на строежа
  • Сложност на изпълнение
  • Ограничения от различно естество
  • Околна среда
  • Съобразяване със сезона

Разбира се ценообразуването се влияе от още един важен фактор и това са преговорите с избраната строителна фирма. Ако изберете строителството до ключ, можете да се уговорите с фирмата изпълнител да ви доставя цялата информация за това какво се случва на строителната площадка.